Wat is gehoorverlies?

We spreken van gehoorverlies als u problemen ervaart in het dagelijkse leven vanwege uw gehoor. U heeft bijvoorbeeld moeite met het deelnemen aan een vergadering of gesprekken in gezelschap. Gehoorverlies kan geleidelijk optreden maar het is ook mogelijk dat u van de ene op de andere dag minder goed hoort.

De oorzaken van slechter horen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor uw gehoor kan verminderen. Een veel voorkomende oorzaak is het natuurlijke ouderdomsproces. Uw oren ‘slijten' simpelweg door alle geluiden die u hoort. Maar er zijn ook andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u uw gehoor verliest, zoals:

  • langdurige blootstelling aan lawaai zoals harde muziek, machines of bouwgeluid.
  • een plotseling hard geluid zoals een explosie.
  • ziekte, een flinke verkoudheid of medicijngebruik.
  • afsluiting van het gehoorkanaal door bijvoorbeeld oorsmeer of een oorontsteking, maar ook bij een stevige verkoudheid is het gehoor vaak verminderd.
  • een trommelvliesbeschadiging.
  • erfelijkheid.
  • een klap tegen het hoofd door het sporten of een ongeval.

De gevolgen van gehoorverlies

Slechthorendheid heeft veelal ingrijpende gevolgen voor het dagelijkse leven. Sommige mensen worden onzeker in het gezelschap van anderen omdat ze niet meer goed deel kunnen nemen aan gesprekken. Sommigen voelen zich minder veilig op straat omdat ze het verkeer niet horen aankomen. En soms sluiten slechthorende mensen zich helemaal af voor de buitenwereld. Omdat gesprekken met andere mensen helemaal niet meer mogelijk zijn.

Gehoorverlies is een serieuze zaak. Neem daarom contact op met een Oorwerk audicien bij u in de buurt om een oplossing te vinden voor uw slechthorendheid.

Hoort u nog wel goed? Voorkom gehoorschade door uw oren te beschermen!