Uw gehoor

Uw gehoor speelt een belangrijke rol in uw leven. Uw gehoor zorgt er voor dat u geluiden kunt horen die u waarschuwen voor gevaar, dat u gesprekken kunt voeren en dat u kunt genieten van mooie muziek of geluiden in de natuur.

Geluid bestaat uit trillingen in de lucht. Om die geluiden te kunnen horen, moeten die trillingen door uw oor omgezet worden in signalen die uw hersenen kunnen begrijpen. In het filmpje hieronder ziet u hoe geluid door het oor wordt opgevangen en via verschillende onderdelen in het oor wordt omgezet naar signalen die naar uw hersenen gaan.

Bent u slechthorend?

Heeft u het gevoel dat u gesprekken in gezelschap moeilijker kunt volgen? Dan is het goed mogelijk dat u slechthorend bent.

Geluid hoort bij het leven
Minder goed kunnen horen is een vervelende kwaal. Uw gehoor zorgt er immers voor dat u gesprekken kunt voeren, dat u kunt werken en uzelf veilig kunt verplaatsen in het verkeer. Maar uw gehoor zorgt er ook voor dat u kunt genieten van mooi geluid, zoals muziek, films of de vogels in de natuur.

Durf te horen
Slechthorendheid kan de kwaliteit van uw leven ingrijpend verminderen. Toch blijven veel mensen lang met gehoorklachten rondlopen. Soms komt dat omdat de opkomende doofheid een sluipend proces kan zijn dat u zelf moeilijk opmerkt. Maar er zijn ook mensen die hun gehoorklachten voor lief nemen omdat ze erg op zien tegen het dragen van een hoortoestel. Behoort u tot die laatste groep? Lees dan de positieve ervaringen van andere Oorwerk klanten die de stap toch aangedurfd hebben.

Test uw gehoor
Twijfelt u aan uw gehoor? Doe de online hoortest of maak een afspraak voor een gehoortest met een audicien van Oorwerk.

Wat is gehoorverlies?

We spreken van gehoorverlies als u problemen ervaart in het dagelijkse leven vanwege uw gehoor. U heeft bijvoorbeeld moeite met het deelnemen aan een vergadering of gesprekken in gezelschap. Gehoorverlies kan geleidelijk optreden maar het is ook mogelijk dat u van de ene op de andere dag minder goed hoort.

De oorzaken van slechter horen
Er zijn verschillende oorzaken waardoor uw gehoor kan verminderen. Een veel voorkomende oorzaak is het natuurlijke ouderdomsproces. Uw oren ‘slijten' simpelweg door alle geluiden die u hoort. Maar er zijn ook andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u uw gehoor verliest, zoals:

 • langdurige blootstelling aan lawaai zoals harde muziek, machines of bouwgeluid.
 • een plotseling hard geluid zoals een explosie.
 • ziekte, een flinke verkoudheid of medicijngebruik.
 • afsluiting van het gehoorkanaal door bijvoorbeeld oorsmeer of een oorontsteking, maar ook bij een stevige verkoudheid is het gehoor vaak verminderd.
 • een trommelvliesbeschadiging.
 • erfelijkheid.
 • een klap tegen het hoofd door het sporten of een ongeval.

De gevolgen van gehoorverlies
Slechthorendheid heeft veelal ingrijpende gevolgen voor het dagelijkse leven. Sommige mensen worden onzeker in het gezelschap van anderen omdat ze niet meer goed deel kunnen nemen aan gesprekken. Sommigen voelen zich minder veilig op straat omdat ze het verkeer niet horen aankomen. En soms sluiten slechthorende mensen zich helemaal af voor de buitenwereld. Omdat gesprekken met andere mensen helemaal niet meer mogelijk zijn.

Gehoorverlies is een serieuze zaak. Neem daarom contact op met een Oorwerk audicien bij u in de buurt om een oplossing te vinden voor uw slechthorendheid.

Hoort u nog wel goed? Voorkom gehoorschade door uw oren te beschermen!

Bescherm uw oren

Een concert van uw favoriete band of orkest, de bombastische muziek van een avonturenfilm, de vogels in de bomen, een goed gesprek en zelfs het geluid van de stilte in het bos; u wilt het toch allemaal niet missen? Zorg daarom dat u geen onnodige gehoorschade oploopt door uw oren goed te beschermen.

Schadelijk geluid
Uw gehoor kan onherstelbaar beschadigd raken als u uw oren aan overmatig geluid blootstelt. De schadelijkheid van geluid is afhankelijk van het volume in combinatie met de tijdsduur dat u uw gehoor aan het geluid blootstelt. Gehoorschade kunt u dus zowel van één hele harde knal oplopen als van een continu geluid van een gemiddeld niveau.

Gehoorbescherming
Het kan zijn dat u een baan heeft waarbij u continu in een lawaaiige omgeving werkt. Misschien beoefent u een hobby waarbij veel geluid vrijkomt, zoals het optreden in een band of motorrijden. U kunt er dan het beste voor zorgen dat u de juiste gehoorbescherming gebruikt. Oorwerk heeft meerdere vormen van gehoorbescherming in het assortiment, zoals:

 • Op maat gemaakte oorpluggen (Otoplastieken)
 • ACS gehoorbescherming en in-ear monitors voor muzikanten
 • Slaapdopjes voor het buitensluiten van hinderlijk omgevingsgeluid
 • Zwemdopjes om uw oren te beschermen tegen indringend water
 • Op maat gemaakte oordopjes voor uw MP3 speler