Astrid Temo hoort er weer bij
Astrid Temo
Klant van Oorwerk Den Haag-Benoordenhout
Astrid is als gevolg van de bof op 6-jarige leeftijd aan haar linkeroor volledig doof geworden. Lange tijd leed ze in stilte aan haar kwaal, maar onopgemerkt bleef het niet: tijdens een functioneringsgesprek op haar werk kreeg ze te horen dat ze ongeïnteresseerd was en niet sociaal genoeg. Zelf hoorde ze wel dat collega's iets zeiden, maar niet wat ze zeiden. ,,Ik kreeg zelfs hoofdpijn van het ingespannen luisteren. Daardoor zag je mij niet meer op borrels. Wat moest ik daar terwijl ik niemand kon verstaan? Door dit alles ben ik vreselijk onzeker geworden."
Ongeveer tien jaar geleden probeerde ze bij een ketenaudicien een zogenaamd cros-systeem, dat het geluid van het slechte oor naar het goede oor overbrengt. Dit systeem werd verbonden door middel van een draad. Het draadje was vervelend om te voelen en schoot vaak los. Het oorstukje was te hard en daardoor erg oncomfortabel in het goede oor. ,,Ik heb m'n best gedaan om het uit te proberen maar het was echt niet fijn!" Na er ruim een jaar mee geworsteld te hebben verdween het in de la.
Kort geleden vonden vooral haar vriend en haar kinderen dat ze er iets aan moest laten doen. ,,Daarom kwam de advertentie van Oorwerk, waarin testpersonen werden gevraagd, precies op tijd", zegt ze achteraf. Op dat moment zag ze het zelf niet meer zo zitten met hoortoestellen. ,,Zelf had ik de hoop al opgegeven." Daarom maakte haar vriend de afspraak bij Oorwerk. Aanvankelijk aarzelde ze nog. ,,Willem-Jan heeft me wel over de streep moeten trekken, hoor", zegt ze hier achteraf over.
Deze keer is weer gekozen voor een crossysteem, maar dit keer draadloos en als open aanpassing, dat wil zeggen zonder hard plastic oorstukje. Ook kan dit systeem tegen spatwater.
Haar eerste indruk: ,,Het was net of ik opeens in een driedimensionale wereld terecht was gekomen: zo helder klonk alles om me heen!" Ze hoort het nu wel als de telefoon afgaat, en ook als de sleutel in het slot wordt gestoken. ,,Ik vind nu vaak dat de TV te luid staat in plaats van te zacht."
Nu is aankijken niet meer nodig om goed te verstaan. ,,Zelfs vanuit de keuken kan ik het gesprek in de woonkamer blijven volgen, echt fantastisch!" Het verstaan van gesprekken in rumoerige omstandigheden blijft wel lastig, omdat je feitelijk alles maar met één oor hoort. Daarover zegt ze: ,,Met acht mensen gaat het nog net."