14 februari 2014

Volume bij concerten omlaag

Staatssecretaris Van Rijn en organisatoren van concerten gaan samen wat doen tegen gehoorschade door harde muziek. Ze maken vandaag afspraken over de aanpak van het probleem.

Dat moet ertoe leiden dat muziek bij concerten zachter wordt gezet en dat bezoekers worden voorgelicht over de risico's van veel lawaai.

 

Van meer dan 800.000 Nederlanders is bij de huisarts bekend dat ze gehoorproblemen hebben. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) neemt vooral het aantal jongeren met gehoorschade toe. Een belangrijke oorzaak is het luisteren naar harde muziek, op een muziekspeler of tijdens een concert. Van de jongeren die zijn onderzocht, zegt twintig procent dat ze permanent een piep horen. Zestig procent hoort af en toe een piep na het uitgaan.

 

Volgens Van Rijn heb je tegenwoordig bij sommige concerten oordoppen nodig die bouwvakkers ook gebruiken. "Dan heb je te maken met het volume van een kettingzaag!" De staatssecretaris vindt dat een zorgelijke ontwikkeling en grijpt daarom in.

 

 

Bron: www.nos.nl