1 april 2014

Oorwerk Uithoorn maakt al 5 jaar 'werk van het oor'

Oorwerk viert vandaag zijn vijfjarig bestaan in Uithoorn. Mensen met een gehoorverlies hebben de weg naar deze zaak in de afgelopen tijd in ruime getale weten te vinden, ook van buiten de plaats.

"Wij maken al vijf jaar werk van het oor als er sprake is van gehoorverlies. En dat ook blijven doen voor degenen die dat nodig hebben. Belangrijk is ook dat het stelsel van vergoedingen voor hoortoestellen nog steeds ongewijzigd is. Sinds januari 2013 geldt een door de zorgverzekeraars afgekondigd nieuw ZN-hoorprotocol. Dat houdt een wijziging van de vergoeding in voor die mensen die een hoortoestel hebben of nog nodig zullen hebben. De hoortoestellen zijn hierbij geclassificeerd in vijf categorieën. Toevallig ook vijf... Maar hiervoor kan men ons beter even persoonlijk benaderen voor uitleg," aldus audicien Paul Bartels die samen met Annika Fangmann de vestiging van Oorwerk Uithoorn bemenst. Oorwerk heeft nog zeven andere speciaalzaken in West-Nederland die allemaal goed draaien.

Waarschuwingssystemen

Oorwerk heeft voor nagenoeg elke hoorhandicap een passende oplossing. Er zijn gediplomeerde en gecertificeerde ('triage') audiciens werkzaam die 'gehoor op maat' aanbieden met een ruime keuze aan A-merken hoortoestellen. Bij Oorwerk Uithoorn kunnen mensen uit de hele omliggende regio die last hebben van hun gehoor vrijblijvend en zonder een huisarts of KNO-arts te hoeven raadplegen, binnenstappen voor hooradviezen en/of een gehoortest of hoortoestel. Maar ook degenen die al een hoortoestel hebben zijn welkom als zij een second opinion willen, hun hoortoestel opnieuw willen laten afstellen en/of een meer geavanceerder apparaatje wensen. Iedereen die zijn oren wil beschermen met bijvoorbeeld een universele gehoorbescherming of een op maat gemaakte (tegen al teveel lawaai met risico van gehoorschade bij bijvoorbeeld popconcerten) of slaap- en zwemdoppen wil hebben, kan er terecht. Dat geldt ook als het gaat om ringleidingen, luister- en communicatiesystemen, wek- en waarschuwingssystemen enzovoort.

 

Paul: "De laatstgenoemde voorziening blijkt bij veel dragers van een hoortoestel vaak onvoldoende bekend te zijn. Want met een wek- en waarschuwingssysteem kan je niet alleen gewekt of gewaarschuwd worden, bijvoorbeeld als men vast slaapt, maar ook als er aangebeld wordt en er iemand voor de deur staat. Dat werkt via flitslampen en/of het snerpende geluid van rookmelders in huis. Ideaal voor mensen die zeer slechthorend zijn en niet wakker worden van normale wekgeluiden van een wekker, wekkerradio of een deurbel. Vaak wordt deze voorziening door de zorgverzekeraar vergoed." 

Niet merkgebonden

Wat Oorwerk Uithoorn van auditieve ketens onderscheid, is dat men niet gebonden is aan merken. Iedere auditief gehandicapte kan een hoortoestel op maat aangemeten krijgen van alle A-merken, van budget tot topapparatuur. Voor elk gehoorprobleem is er wel een oplossing. Oorwerk heeft goede contacten met KNO-artsen en audiologen. Alle A-merken hoortoestellen genieten wereldwijde service. Handig als men op vakantie is in een ander land.
Bij Oorwerk kan iedereen die vermoed dat zijn gehoor achteruit gaat een hoortest doen. Dat wordt op dezelfde manier uitgevoerd als in het ziekenhuis. Bij mensen die aan huis gebonden zijn komt de audicien van Oorwerk op verzoek thuis langs voor advies of het aanmeten van een hoortoestel. "Het belangrijkste voor iemand met gehoorverlies is ‘wat wil hij of zij bereiken en wat heeft men daar voor over? Alle zorgverzekeraars waarmee wij contracten hebben afgesloten vergoeden een deel van het basishoortoestel. Stelt de gebruiker hogere eisen dan is dat ook bespreekbaar. Dat is heel specifiek waarover men eerst met ons moet overleggen alvorens wij een advies kunnen uitbrengen. Wat we daarbij altijd doen is naar de juiste balans in het gehoor zoeken," aldus Paul die gelet op de vergrijzende samenleving de komende jaren een stijgende lijn verwacht in het gebruik van hoortoestellen. Ze zijn inmiddels zo klein en technisch geavanceerd dat ze niet alleen nauwelijks meer zichtbaar zijn, maar ook voor een onovertroffen gehoor­ ondersteuning zorgen.

Bij Oorwerk Uithoorn aan de Schans 2 kan men van maandag tot en met vrijdag terecht van 09.30 tot 17.30 uur, zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.

Voor vragen of het maken van een afspraak belt u met 0297-520100. Of neem een kijkje op de website waar u al veel informatie vindt. Ook bereikbaar via Facebook.

 

Bron: www.meerbode.nl