9 februari 2014

Oorwerk steunt Kinderhulp Togo

Er zijn in Togo veel meer dove en slechthorende kinderen dan in Europa. Dat komt door problemen bij de geboorte, door (auto)ongelukken en doordat oorziektes niet tijdig worden behandeld, omdat de ouders geen geld hebben. 25% van de kinderen in de regio (en waarschijnlijk in heel Togo) hoort slecht.  Stichting Kinderhulp Togo kan 10% met een gehoorapparaat waarschijnlijk helpen. Dat zijn 5000 apparaten.

Stichting Kinderhulp Togo

Eind vorig jaar ging in het West-Afrikaanse land Togo het eerste audiologisch centrum in dat land open. Dat centrum is opgezet door gepensioneerd jeugd- en schoolarts Cécile Schat-Savy en haar man, als onderdeel van hun consultatiebureau- en jeugdgezondheidscentrum (het eerste in dat land en trouwens in heel Afrika). Na 30 jaar werken in de preventieve gezondheidszorg in Nederland vond Cécile dat ze met al die kennis nog wat nuttigs kon doen in Afrika. Ze startte met vrienden en bekenden in Nederland en Frankrijk in 2010 haar centrum met toen 1 medewerker en 300 schoolkinderen. Drie jaar later zijn dat bijna 20 medewerkers en meer dan 25.000 kinderen. Meer daarover op www.kinderhulp-togo.nl. Cécile woont 9 maanden per jaar in Togo.

Onderzoek

Uit het onderzoek van de kinderen bleek al snel dat horen en zien een groot probleem zijn. Ruim 20% van de kinderen ziet niet goed en zo'n 25% heeft gehoorproblemen. Als we daar de kinderen afhalen die met oor uitspuiten geholpen zijn en degenen die niet meer te helpen zijn omdat ze stokdoof zijn, houd je zo'n 10% ofwel 5000 kinderen in de regio over die met een gehoorapparaat geholpen kunnen worden. In het hele land gaat het vermoedelijk om meer dan 30.000 kinderen en dan hebben we het nog niet over de volwassenen gehad. Er zijn tal van oorzaken voor dat hoge aantal: kinderen lopen door met oorontstekingen of hersenvliesontstekingen want er is geen geld voor behandeling en geen dokter in de buurt.

Gezocht

Oude hoorapparaten, ze belanden vaak in een lade en u kijkt er waarschijnlijk nooit meer naar om. Dat terwijl we mensen in ontwikkelingslanden er een groot plezier mee kunnen doen. Daar is geen geld voor het nieuwste, kleinste en geavanceerde stukje techniek. Daar zijn de mensen geholpen als het apparaat maar werkt, zodat de kinderen weer de lessen kunnen volgen op school bijvoorbeeld.

 

Heeft u nog oude (maar goed werkende) hoortoestellen van uw vader of moeder, opa of oma of misschien wel van uzelf? Breng ze dan langs bij één van onze winkels!
Komende maand gaat er een lading, voor ons al weer verouderde hoorapparaten, richting Togo.