14 juni 2022

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli

Per 1 juli 2022 is het verplicht om in uw woning op elke etage minstens 1 rookmelder te hebben. Twee jaar geleden is besloten dat de verplichting voor rookmelders in nieuwbouwwoningen ook zou moeten gelden voor bestaande bouw.

Minister Knops (Binnenlandse Zaken): “De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Rookmelders redden dus mensenlevens. Uit TNO-onderzoek van afgelopen jaar blijkt dat rookmelders in alle woningen het risico op dodelijke slachtoffers vermindert.”

Rookmelders voor slechthorenden

Rookmelders geven een zeer luid signaal af, maar zelfs dat horen mensen met een gehoorverlies niet altijd. In zo'n geval is het nuttig – en veilig – om een aanvullende waarschuwing te kunnen geven. Hier bestaan speciale rookmelders voor slechthorenden voor. Deze rookmelders geven bij beginnende brand en rookontwikkeling zowel een hard geluid als een lichtsignaal en/of trilling af. Zo wordt iedereen in huis tijdig gewaarschuwd bij rook of brand.

Hoe vraag ik een rookmelder voor slechthorenden aan?

Het bedrijf Multi Care Systems (MCS) is gespecialiseerd in het plaatsen van deze speciale rookmelders en daarnaast ook andere wek- en waarschuwingssystemen Oorwerk Audiciens werkt nauw met hen samen, omdat wij het belangrijk vinden dat u en uw gezin bij brand op tijd worden gewekt.

Oorwerk-audicien Arno Moerman: “Naast revalidatie van het gehoor, vind ik het ontzettend belangrijk dat iemand niet in een sociaal isolement raakt vanwege het missen van waarschuwingsgeluiden, maar het is zeker net zo essentieel dat iemand zich veilig voelt thuis! Wij kunnen de Wek- en Waarschuwingssystemen van MCS voor u aanvragen, in het overgrote deel van de gevallen met vergoeding vanuit uw basisverzekering.”

Hoe vraag ik een rookmelder voor slechthorenden aan?

Merkt u dat u – of uw partner – de huistelefoon niet altijd over hoort gaan? Moeten de bezorger of het bezoek regelmatig op het raam kloppen omdat u de deurbel niet heeft gehoord? Bent u bang dat u de rookmelder niet tijdig hoort afgaan, of dat uw slechthorende partner het niet hoort wanneer u niet thuis bent? Neem dan eens contact op met een hoorspecialist van Oorwerk. Wij geven u graag meer informatie en helpen met het aanvragen van de systemen.

Het gehele aanvraagproces wordt door Oorwerk en MCS verzorgd, u hoeft zelf niets te doen! De installateurs komen op afspraak bij u langs, en plaatsen de benodigde apparatuur snel en vakkundig. De facturatie en vergoeding worden ook voor u geregeld.

Interesse gewekt? Klik dan hier voor een Oorwerk-audicien bij u in de buurt.