27 november 2013

Overgewicht vergroot kans op gehoorverlies

Onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital hebben een verband gevonden tussen een hoog BMI of een grote buikomvang en een verhoogd risico op gehoorverlies. Veel bewegen hangt samen met een laag risico.


Dat stellen de Amerikaanse wetenschappers in het American Journal of Medicine. "We denken vaak dat gehoorverlies een onvermijdelijk onderdeel is van het ouder worden", aldus onderzoeker Sharon Curhan. "Ons onderzoek laat zien dat er mogelijk risicofactoren zijn die je kunt veranderen zoals een gezond gewicht behouden en blijven bewegen."

Onderzoek

Voor het onderzoek bestudeerde Curhan samen met haar collega's de gegevens van 68.421 vrouwen van de Nurses Health Study II die gevolgd zijn tussen 1989 en 2009. Vrouwen met een BMI tussen de 30 en 34 hadden een 17 procent hoger risico op gehoorverlies dan vrouwen met een BMI lager dan 25. Bij vrouwen met een body mass index hoger dan 40 was de kans zelfs 40 procent groter.

Buikje

Soortgelijke resultaten vonden de onderzoekers voor buikomvang. Vrouwen met een buikomvang tussen de 80 en 88 centimeter hadden een 11 procent hoger risico op gehoorproblemen dan vrouwen met een buikomvang van minder dan 71 centimeter. Bij 88 centimeter of meer was de kans 27 procent groter.

 

Bewegen lijkt juist het risico te verkleinen. Vrouwen die meer dan twee uur per week wandelden kregen 15 procent minder vaak te maken met gehoorverlies, dan vrouwen die minder dan een uur per week liepen.

 

Bron: Gezondheidsnet