27 januari 2014

Gehoorverlies leidt tot krimp hersenen

Met het ouder worden de hersenen kleiner, maar ze krimpen sneller bij ouderen met gehoorverlies. Dat blijkt uit een onderzoek van de Johns Hopkins University en het Amerikaanse National Institute on Aging.

Verlies van hersenmassa is slechts een van de mogelijke gevolgen van gehoorverlies. Eerder onderzoek toonde al een verhoogd risico op dementie, vallen, ziekenhuisopnames en een verminderde lichamelijke en geestelijke gezondheid. De resultaten van dit nieuwe onderzoek zullen verschijnen in het tijdschrift Neuroimage.

Onderzoek

Voor de studie maakte onderzoeker Frank Lin samen met zijn collega's gebruik van de Baltimore Longitudinal Study of Aging. Hij vergeleek hersenveranderingen in de tijd van volwassenen met een normaal gehoor en volwassenen met gehoorverlies. 126 personen hebben in de loop van het onderzoek jaarlijks een MRI-scan ondergaan: bij 51 van hen was sprake van een beperkt gehoor.

 

Na analyse van de MRI-scans concludeerden Lin en zijn collega's dat de atrofie van de hersenen sneller gaat bij mensen met gehoorverlies. Jaarlijks verliezen mensen met een beperkt gehoor ongeveer een kubieke centimeter meer hersenweefsel dan mensen die goed horen. Bij slechthorenden was ook duidelijk sprake van meer krimp in bepaalde hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van geluid en spraak.

Stimulatie

"Dat de hersenstructuren die betrokken zijn bij spraak en geluid aangedaan zijn is geen verrassing", aldus Lin. "Krimp in deze gebieden is mogelijk simpelweg het gevolg van een gebrek aan stimulatie. Echter werken deze gebieden niet alleen. En daarbij zijn ze betrokken in meerdere processen, bijvoorbeeld ook bij geheugen."

 

De onderzoeker benadrukt het belang van behandeling van gehoorverlies. "Je moet gehoorverlies aanpakken voordat hersenveranderingen optreden." 

 

Bron: Gezondheidsnet