18 juni 2013

Gehoorverlies slecht voor gezondheid

Ouderen met gehoorverlies hebben vaker te maken met ziekenhuisopnames, inactiviteit en depressie dan leeftijdsgenoten met een normaal gehoor.

Dat blijkt uit onderzoek van de John Hopkins University.
Wetenschappers bestudeerden gegevens van 1140 mannen en vrouwen van 70 jaar en ouder met gehoorverlies en 529 controlepersonen met een normaal gehoor. Alle proefpersonen ondergingen gedurende vier jaar regelmatig een gehoortest als onderdeel van de grotere National Health and Nutrition Examiniotion Survey.


"Gehoorverlies heeft een duidelijk effect op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid van ouderen", aldus onderzoeker Frank Lin. "Onze resultaten bevestigen dat gehoorverlies niet gezien moet worden als een standaard gevolg van ouder worden. Het is een belangrijk punt voor de volksgezondheid."

Depressie 

Uit het onderzoek bleek dat ouderen met gehoorverlies 36 procent vaker langdurig ziek of geblesseerd zijn. Daarnaast hebben ze ook meer stress, depressie en een slecht humeur. Een mogelijke verklaring voor deze resultaten is sociale isolatie die vaak gepaard gaat met gehoorverlies. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid gaat hierdoor achteruit. Mogelijk kan behandeling van het gehoorverlies met begeleiding of hulpmiddelen het risico verlagen.

 

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.

 

Bron: Gezondheidsnet