11 mei 2012

Oorwerk Uithoorn ontruimd

Donderdag werd aan het begin van de middag de directe omgeving van de Sint-Jan de Doperkerk aan de Schans in Uithoorn afgezet vanwege instortingsgevaar van de kerk. De woningen binnen dit gebied en de nabije winkels, zo ook Oorwerk, werden ontruimd.

Een noodverordening is van kracht. De verordening regelt onder meer dat voorlopig niemand in de buurt van de kerk mag komen, tenzij die personen betrokken zijn bij herstelwerkzaamheden aan de kerk. Het gebied rondom de kerk blijft in ieder geval tot vrijdagochtend afgezet. Uit onderzoek bleek donderdag dat de bouwkundige conditie van de kerk, ook wel bekend als de Schanskerk, op een aantal onderdelen een direct gevaar opleverde voor de omgeving.

Inmiddels is het instortingsgevaar van de kerktoren afgenomen en men verwacht dat vrijdagmiddag de situatie veilig genoeg zal zijn voor de bewoners om terug te keren. Ook kunnen de winkels dan weer open. Als de klokken van de kerk gezekerd zijn, is de situatie voor de bewoners en winkeliers volgens de gemeente veilig genoeg om terug te keren.

De Schanskerk staat sinds 2007 leeg vanwege de slechte staat van het gebouw. Het is nog altijd onduidelijk wat er met het gebouw moet gebeuren.