3 oktober 2012

Gehoorproblemen bij jongeren

Bijna alle jongeren die naar de disco of een muziekevenement gaan, hebben na afloop last van hun gehoor. Uit een onderzoek van de Nationale Hoorstichting blijkt dat 93 procent meteen na afloop problemen heeft. 38 procent hoort een dag later nog een 'discopiep'.

Volgens de Nationale Hoorstichting is zo'n discopiep al een teken van blijvende gehoorschade. Bij veel lawaai gaan de trilhaartjes in het binnenoor kapot. Als dat een paar keer gebeurt, krijgen mensen een voortdurende piep of gesuis in hun oor. En dat komt nooit meer goed, zeggen de onderzoekers.

Gehoorbescherming

Voor het onderzoek zijn in een jaar tijd 130.000 jongeren ondervraagd. Slechts 4 procent zegt dat ze oordopjes of andere gehoorbescherming dragen als ze uitgaan.


De Nationale Hoorstichting noemt de conclusies verontrustend, omdat de kans bestaat dat tienduizenden jongeren blijvende gehoorschade oplopen. Ze willen dat de minister komt met een beleidsagenda om gehoorschade te bestrijden, waarin "een duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling moet worden opgenomen, nu ons ook berichten bereiken dat het niet alleen om feesten, discotheken en clubs gaat waar jongeren in hun vrije tijd naartoe gaan, maar het ook om georganiseerde schoolfeesten gaat voor kinderen in de leeftijd 12 tot 18 jaar".