23 januari 2013

Verband tussen achteruitgang oren en hersenen

Gehoorverlies gaat samen met een versnelde cognitieve achteruitgang bij ouderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het John Hopkins Center on Aging and Health in Baltimore.

Onderzoeker Frank Lin bestudeerde 1984 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 77 jaar. Deze volwassenen zijn betrokken bij een observationele studie die in 1997-1998 begon.

Bij de ouderen met gehoorverlies aan het begin van het onderzoek, was de cognitieve achteruitgang 32 tot 41 procent groter dan bij de ouderen met een normaal gehoor. Het risico op een cognitieve beperking was 24 procent hoger bij ouderen met gehoorverlies.

Verband

"Onze resultaten laten zien dat er een verband bestaat tussen gehoorverlies en het cognitieve functioneren", aldus Lin. "De achteruitgang in zes jaar was bij slechthorenden significant anders dan bij ouderen met een goed gehoor." Volgens de onderzoekers hebben mensen met gehoorverlies 7,7 jaar nodig om vijf punten op een veelgebruikte cognitieve schaal te dalen. Bij normaalhorenden is dit 10,9 jaar.

Vervolgonderzoek zal uit moeten wijzen welke mechanismen hier aan ten grondslag liggen.

De resultaten van deze studie zijn online gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

 

Bron: Gezondheidsnet